23 abr 2014

Exploradors de Biblioteques 
Exploradors de biblioteques

Enganxina Introducció

Exploradors de Biblioteques és un programa impulsat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona amb l'objectiu de formar els alumnes de primària en l'ús de les biblioteques, ja siguin escolars o públiques. Es tracta d'un programa personalitzat adaptat als diferents nivells escolars, que requereix la participació activa de formadors i alumnes.
Exploradors de Biblioteques està pensat per promoure també la col·laboració entre la biblioteca escolar i la biblioteca pública, de manera que es complementin i s'ajudin en la tasca de posar a l'abast dels alumnes les eines d'informació i lectura que necessiten pel seu currículum i per millorar en el seu procés lector.




Característiques i desenvolupament del programa

Exploradors de bibliotequesEl material base està format per unes fitxes que cada alumne ha d'omplir a les diferent sessions, segons les indicacions del bibliotecari o formador.
En total cada grup ha de preparar 10 fitxes, que corresponen a 10 temes de coneixement de la biblioteca. Això suposa fer entre 5 i 10 sessions de treball amb cada curs, en funció de la complexitat del tema o si s'opta per repartir els continguts entre els dos cursos.
Els blocs de fitxes són els següents: 10 fitxes per a alumnes de 1r i 2n 10 fitxes per a alumnes de 3r i 4t 10 fitxes per a alumnes de 5è i 6è Cada sessió l'ha de conduir un formador, ja sigui el bibliotecari de la biblioteca pública o de la biblioteca escolar, o un mestre que tingui la preparació adequada. Es recomana que les sessions formatives es facin indistintament a la biblioteca escolar i a la biblioteca pública, de manera que els alumnes vegin els dos tipus de biblioteques i la seva organització i funcionament. Això suposa que la biblioteca escolar està tècnicament organitzada segons les normes bàsiques de biblioteques (classificació decimal, catàleg…) i que disposa d'un fons bibliogràfic i documental mínim i al dia per donar resposta a les necessitats dels alumnes.
Exploradors de Biblioteques és un programa que necessita la implicació i participació activa del professorat, ja que la correcta utilització de la biblioteca beneficia totes les àrees del coneixement i la formació.


Un programa actiu i divertit

Exploradors de biblioteques Per conèixer la biblioteca cal remenar-ne el fons, investigar-ne el contingut, preguntar als bibliotecaris, experimentar amb els programes i els catàlegs dels ordinadors... Explorar una biblioteca és una aventura per mitjà de la qual es poden trobar molts "tresors" que ajudin a fer correctament un treball de socials, a conèixer millor la natura o a trobar contes i narracions per llegir a les hores de lleure.

Per això el programa compta també amb una mascota -el lleó explorador que es troba en les fitxes, a les enganxines i en cartró troquelat- com a element identificador i també per donar un aspecte més lúdic a l'acció dels formadors dels primers cursos.

S'ha editat un tríptic Explorador de biblioteques:conèixer les biblioteques i aprendre a utilitzar-les , el qual explica les característiques i desenvolupament del programa.

Materials que conformen el programa

    Exploradors de biblioteques
  • Fitxes i carpetes dels alumnes (3 nivells)
  • Fitxes dels formadors (corresponen a cadascuna de les dels alumnes)
  • Enganxines del lleó explorador
  • Mascota del lleó, en cartró troquelat
  • Diplomes dels alumnes
  • Existeix edició en paper i també en CDRom.
    Les escoles que tinguin interès en aquest programa cal que es posin en contacte amb la biblioteca pública del seu barri o municipi.

    Per a més informació consulteu: Xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona



Material disponible

Material del programa de formació d'usuaris infantils, Exploradors de Biblioteques
Nivells Fitxes dels alumnes Fitxes dels formadors
Diploma per als alumnes
1r i 2n de primària
carpeta blava alumnes
carpeta blava professors
diploma per als alumnes

3r i 4t de primària
carpeta vermella alumnes
carpeta vermella professors
5è i 6è de primària 
carpeta verda alumnes
carpeta verda professors


Enganxines del lleó
 Lleó explorador de cartró troquelat
enganxina
Lleó de cartró troquelat 42x62 cm.